Selecteer een pagina

Piter Wilkens

In 2010 kreeg Piter Wilkens de pretentieuze ‘Bernlef priis’, de belangrijkste muziekprijs van de Provincie Friesland, overhandigd door gedeputeerde van cultuur Jannewietske de Vries. Zij noemde hem ‘de stim fan Fryslân’.

In het juryrapport sprak men o.a. over ‘paadsljochter fan ’e Fryske muzyk’ en ‘in wiere ambassadeur foar Fryslân en de Fryske (muzyk)kultuer’.

‘Een artiest met een breed oeuvre waarmee hij zowel de jeugd als het wat oudere publiek aanspreekt. Bij Piter is Friesland vaak een thema, maar hij kijkt letterlijk ook over de grens’.

Al eerder werd hij door het Friesch Dagblad ‘chroniqueur van Friesland’ genoemd.

Sinds Piter Wilkens in 1979 als bassist begon in de punkrockachtige band Okke Hel is hij inmiddels geliefd en gelauwerd als troubadour en singer- songwriter en niet meer weg te denken uit de Friese muziekwereld.

Hij toerde meerdere keren in het buitenland, heeft meer dan 10 album cd’s op zijn naam staan en met het theaterprogramma ‘De Fleanende Hollanner’, waarbij hij het Zweedse repertoire van Cornelis Vreeswijk in het Fries vertaalde, krijgt hij landelijk veel aandacht. De gelijknamige CD stond maar liefst elf weken in de Nationale Album Top-100.

Ook op het succesvolle project  ‘ Leonard Cohen in het Fries’ drukte Piter nadrukkelijk zijn stempel met zijn eigenzinnige bewerking op het nummer ‘Libben, libben, libben’ (Lover, lover, lover).

Omdat 2012 het jaar was dat de Friese troubadour reeds 25 jaar als solo artiest opereerde, werd in mei van dat jaar de verzamel cd  ’Bêst  genôch’ uitgebracht.  Een album met 16 muzikale hoogtepunten uit de afgelopen kwart eeuw en schonk Weduwe Jouwstra hem een eigen berenburg: ‘De Liter fan Piter’.

8 maart 2014 verzorgde hij een avondvullende show in stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden met uitsluitend origineel Elvis Presley repertoire in het Engels, van rock ‘n’ roll tot evergreens, en toonde zo nog maar eens hoe veelzijdig hij is. Het was bedoeld als een eenmalig serieus aardigheidje, maar vanwege het succes van die avond en de positieve reacties van het publiek wordt het 2 oktober 2015 nog een keer herhaald.

Laatste wapenfeit is ‘Skjin Skip’ een theatervoorstelling op een vrachtschip dat gedurende 7 weken in het voorjaar van 2014 door Friesland toerde. Piter schreef daar vijf nieuwe liedjes voor en speelde mee als troubadour en met een bescheiden rol als acteur.

Piter is ook een van de initiators van het succesvolle ‘Frysk Sjongers Gala’ dat ieder jaar eenmaal georganiseerd wordt om het Friese lied in de spotlights te zetten.

Tarief / Tijdsduur / Bijzonderheden

  • Prijs: vanaf € 595,- excl. btw

Boek Friese Artiesten | Zuiderlaan 12 - 8746 NE Schraard | T 0517 - 398 200
M 06 - 20 20 83 15 | E info@boekfrieseartiesten.nl